energie_cooperatieplug
Bespaartips!

1. Droog de was aan de lijn

Wasdrogers verbruiken veel energie. Droogt u de helft van de was aan de lijn? Dan bespaart een gemiddeld gezin al gauw tot tientallen euro’s per jaar.

2. Doe de was op 30°C

Was niet warmer dan nodig. 30°C is een prima temperatuur. Zeker in combinatie met het juiste wasmiddel. Het spaart niet alleen stroom en geld, maar is ook beter voor de kleding.

3. Zet uw apparatuur niet op stand-by

Apparatuur op stand-by verbruikt onnodig veel stroom. Schakel daarom uw apparatuur ook echt uit. Sommige apparaten gebruiken op standby (bijna) net zoveel energie als dat ze aan staan!

4. Gebruik spaarlampen of LED-verlichting

Ze zijn al bijna niet meer te verkrijgen: gloeilampen. Niet voor niets; een spaarlamp of LED- verlichting verbruikt al gauw 80% minder energie. Ook halogeenlampen verbruiken veel energie. Gebruik in plaats van gloeilampen vaker LED of spaarlampen. Sommige spaarlampen moeten met het chemisch afval mee, let daar op!

5. Laat lampen niet onnodig branden

Lampen gebruiken stroom, ook spaarlampen. Doe ze dus uit als u er niet bent. En wees niet bang: het aan- en uitdoen van een lamp kost geen extra energie. Lampen met een bewegingsmelder zijn ook handig en zuinig.

6. Koop A Label(++) apparatuur bij vervanging

Bent u toe aan een nieuwe wasmachine, koelkast, vaatwasser of droger? Kies dan voor apparatuur met een A label ++. De hogere aanschafprijs verdient zich terug omdat dit soort apparaten vaak lang meegaat en langdurig gebruikt worden.

7. Haal de oplader uit het stopcontact

Haal de stekker van uw oplader of adapter uit het stopcontact; dat scheelt in het sluimerverbruik. ?

8. Doe uw gordijnen dicht

Gordijnen zijn eigenlijk extra isolatie. Ze houden ’s winters de warmte binnen en voorkomen koudevallen. Het is bovendien extra gezellig op een koude winterdag.

9. Isoleer uw woning

Goede isolatie van dak, muren, glas, vloer bespaart veel verwarmingsenergie. Zeker in combinatie met kierdichting en goede ventilatie.?

10. Voorkom tocht door de kieren

Woningen verliezen veel warmte door tocht. Natuurlijk moet u uw woning goed ventileren, maar doe dit wel gecontroleerd. Loop daarom uw woning eens goed na op kieren en tocht en dicht deze kieren of laat dit doen.

11. Zorg voor een goede CV-afstelling

.Vraag uw CV-installateur om de verwarming goed af te stellen en te ontluchten. En ontlucht zelf regelmatig. Zo gebruikt u uw CV veel efficiënter en heeft u meer comfort met minder energie. Een goed onderhouden CV-ketel werkt het meest efficiënt en dus ook energiezuinig. Bovendien heeft u minder kans op storingen, wat vaak op een ongelegen moment komt. Sluit een onderhoudscontract met een CV-installateur af, zodat uw CV ieder jaar een onderhoudsbeurt krijgt.

12. Douche bewust

Tijdens het douchen wordt veel warmte gebruikt. U bespaart energie als u korter douchet en als u een waterbesparende douchekop gebruikt.?

13. Plaats radiatorfolie

Als u achter de radiatoren radiatorfolie plaatst, bespaart u snel en eenvoudig energie. Het kost weinig geld, is zo gedaan en levert veel op.??

14. Kook bewust


Door bewust te koken, bespaart u ook energie. Kook niet meer dan nodig, laat pannen niet onnodig lang opstaan. Volle ketels en slechts de helft gebruiken is weggegooide warmte. ??Koken met het deksel op de pan scheelt u ongeveer de helft van de kooktijd. Het goedkoopst is koken op gas (ongeveer 40 - 50 euro per jaar). De elektrische kookplaten zijn het duurst (meer dan € 100 per jaar).

15. Laat een zonneboiler installeren

Zonneboilers maken warmwater uit de zon. Hiermee bespaart u veel gas. Lees hier of hier meer over zonneboilers.?

16. Energiezuinig drogen

De was buiten aan de lijn of binnen op een rek drogen is natuurlijk het milieuvriendelijkst. Maar als u de ruimte en/of de tijd niet hebt, dan kunt u met de onderstaande tips de was toch verantwoord drogen.

De huidige drogers zijn steeds energiezuiniger. Ze hebben bijvoorbeeld een ingebouwde sensor die continu meet hoe vochtig de was is. Kastdroog, strijkdroog, extra droog: u bepaalt hoe droog u de was wilt hebben. Oudere drogers werken op een tijdschema, waardoor het nogal eens voorkomt dat de was al droog is, maar de machine nog doorloopt. Met onnodige kosten tot gevolg.

Energielabel

Bent u van plan om een nieuwe wasdroger aan te schaffen, let dan op het energielabel (A t/m G). Dit label geeft aan hoe energiezuinig de droger is. Een machine met A-label is gemiddeld de helft zuiniger dan een met een C-label.

6 tips om de droger efficiënt te gebruiken

1.Kies voor het wassen een hoge snelheid voor centrifugeren, zoals 1600 toeren per minuut. Hoe hoger, des te droger de was en des te korter de droogtijd.
2.De was ‘kastdroog’ of ‘kreukherstellend kastdroog’ maken kost meer energie dan ‘strijkdroog’ maken. Gaat u toch nog strijken, kies dan voor ‘strijkdroog’.
3.Lang drogen op een lage temperatuur is voordeliger dan kort drogen op een hoge temperatuur.
4.Maak na elke droogbeurt de pluizenzeef van uw droger schoon. Hierdoor werkt hij het best en voorkomt u dat de droger vroegtijdig kapot gaat.
5.Plaats de droger in een ruimte die goed geventileerd wordt, dan werkt hij beter.
6.Gebruik een korte afvoerslang voor de droger. Dit kost minder energie.